Aktualności (27 września 2012)

Jak zrobić przepyszny kołocz, najlepiej wiedzą panie ze Stowarzyszenia Kulturalnego Koła Gospodyń w Rowniu.

Jak mówią, to zasługa przepisu, wedle którego piekły go ich babcie. – W przygotowanie ciasta trzeba włożyć mnóstwo serca, wysiłku i doświadczenia. W tym mieści się sens powiedzenia, że bez pracy nie ma kołaczy – mówi Weronika Konsek, przewodnicząca stowarzyszenia.

Wypieki z Rownia zrobiły furorę na 2. Regionalnym Festiwalu Kołocza Swojskiego, który odbył się w Żorach. Zorganizował go MOK pod patronatem Adama Zdziebło, senatora i wiceministra rozwoju regionalnego, oraz eurodeputowanego Bogdana Marcinkiewicza. Szefem jury był znany kucharz Remigiusz Rączka. Kołocze weselne z Rownia zdobyły pierwszą nagrodę. Wystartowały 22 ekipy z regionu.


przeczytaj cały artykuł

żródło: www.nowiny.rybnik.pl